موزه هنرهای ترکی و اسلامی استانبول Museum of Turkish and Islamic Arts Istanbul
همه چیز درباره موزهی هنرهای ترکی و اسلامی
موزهی هنرهای ترکی و اسلامی جلوهای بی نظیر از اعماق هنرهای سنتی به دوستداران هنر و ارائه میکند. این موزه در ساختمانی است که باقی ماندهای از قرن شانزدهم و دورهی حکومت ابراهیم پاشا میباشد. این بنا بسیار با شکوه بوده و طرح آن همانند خانههای قدیمی ایرانی دارای یک حیاط مرکزی و باغ زیباست که اطراف آن را اتاقها متعدد فرا گرفتهاند. این بنا از معدود بناهای به جا مانده از دوران عثمانی میباشد که از آتش سوزی مهیب آن دوران سالم مانده است. البته این بنا نیز همانند دیگر بناهای تاریخی و قدیمی نیاز به بازسازی داشته و قسمتهای سنگی آن از نو ساخته شده است. این موزه دارای کلکسیونهای چشمگیر و بی نظیری است که تماشای آنها تجربهی جالبی برایتان میباشد.
اگر قصد خرید تور استانبول و بازدید از این بنای تاریخی زیبا و کلکسیونهای منحصر به فرد آن را دارید در ادامهی مطلب با بیسان همراه باشید.
ویژگیهای موزهی هنرهای ترکی و اسلامی
موزهی هنرهای اسلامی استانبول در منطقهی فاتیح قرار گرفته است و دارای مجموعهی کاملی از خوشنویسی اسلامی، نقاشیهای انتزاعی، نقاشیهای اسلامی، هنرهای معاصر میباشد. یک بخش از این موزه به تاریخچهی آناتولی اختصاص دارد. از دیگر آثاری که در این موزه مشاهده میشود، میتوان به ابزار خوشنویسی، دست نوشتهها و نامههای قدیمی، کتابهایی از کشورها و فرهنگهای مختلف و صنایع دستی سنتی همچون قالی بافی، کاشی کاری، هنرهای سنگی، اشیاء چوبی و فلزی اشاره کرد.
جالب است که در این موزهی اسلامی مجسمهها و بتهایی از خدایان یونانی و رومی نیز به چشم میخورد.
اگر از مجموعههای هنری و کلکسیونهای جذاب این موزه نیز صرفه نظر کنیم، این بنا خود به تنهایی دارای عناصر بسیار زیبا و چشم نوازی است که نگاهها را به خود جذب میکند. برخی از این عناصر شامل دربهای حکاکی شده، شمعدانهای تزئینی، فرشهای بی نظیر قفقازی، مجسمهها، فنجانهای مسی و میز تحریرهای مرواریدی میباشند.
تاریخچهی موزهی هنرهای ترکی و اسلامی
این بنا قبل از تبدیل شدن به موزهی کنونی، در سال 1914 به عنوان مسجد جامع سلیمانیه در داروضیافه تاسیس شد. این بنا در سال 1536 در اختیار ارگانهایی همچون سفارتخانهها، پادگانها، دفتر ثبت نام، خانه باند جانیساری، کارگاه خیاطی و زندان بوده.
این بنای سنگی در بین سالهای 1966 الی 1983 مرمت و تعمیر شد و سپس در سال 1984 به موزهی هنرهای ترکی و اسلامی تغییر کاربری داد. این ساختمان در طی این سالها شاهد بسیاری از رویدادها از جمله جشنها، اعیاد، شورشها و اعتراضات مختلف بوده است.
گالریهای مختلف موزهی هنرهای ترکی و اسلامی
-
گالری فرش:
جالب است بدانید این موزه را سالهای متمادی موزهی فرش مینامیدند و این به علت فرشهای فوقالعاده ارزشمندی بود که در آنجا وجود داشت. این موزه هم اکنون نیز دارای ثروتمندترین کلکسیون فرش در خاورمیانه است. در این قسمت فرشهایی با طرح حیوانات animal figured carpets، فرشهایی از دوران نادر سلجوقی Seljuk carpets، فرشهای نماز prayer rugs و فرشهای هولبیین Holbein Carpet که مربوط به سدههای 15 تا 17 در دوران آناتولی میباشد، وجود دارد. این بخش از موزه دارای اهمیت ویژهای است و به یک مرجع برای تحقیق جهانیان در این حوزهی هنری تبدیل شده است.
-
گالری خوشنویسی:
در این بخش از موزه شاهد تابلوهای خوشنویسی و دست نوشتههایی از دوران مختلف تاریخ همچون سلجوقی، تیموری، صفوی، کاچر، عباسی، فاطمی، ایوبی، مملوک، ترکمن و اموی هستید. بخش بزرگی از این گالری به نوشتههای قرآنی اختصاص دارد که مربوط به قرن هفتم تا بیستم میباشد. همچنین نوشتههای خیره کنندهی دیگری از جمله قراردادها، امضاء فرمانروایان عثمانی و احکام شاهنشاهی در این گالری موجود میباشد که در پشت هرکدام از این آثار داستانی شنیدنی نهفته است.
-
گالری مردم نگاری:
این بخش که در سالهای اخیر به موزهی آثار ترکی و اسلامی اضافه شده است شامل آثارهنری بسیاری است که نقاط مختلف آناتولی گردآوری شده است. نقاشی با پشم، لباسهای سنتی و محلی مختلف، چادرهای عشایر نشینان، فرش و گلیم و ظروف مختلف بخشی از آثار موجود در این بخش میباشد. این آثار پس از گذشت سالهای بسیاری امکان انتقال از موزه آثار ترکی و اسلامی را به کاخ ابراهیم پاشا پیدا کردند.
-
گالری هنرهای سنگی:
آثار سنگی مختلفی از دوران عثمانی، عباسی و اموی در این بخش یافت میشود. بسیاری از آنها دارای نقوش مختلف و چهرهای گوناگون هستند. صحنههای شگفت انگیزی از لحظهی شکار موجودات افسانهای همانند اژدها، ابوالهول، پری و ... در این گالری به چشم میخورد. همچنین کتیبههای سنگی بسیار قدیمی و سنگ قبرهای مختلف نیز در این گالری وجود دارد که نظر بسیاری از بازدیدکنندگان را به خود جلب میکند.
-
گالری شیشه و سرامیک:
در این بخش نمونههایی از کاشی کاری، معرق، آثار هنری سرامیکی و از این قبیل آثار را مشاهده میکنید که هر کدام قدمتی چند هزار ساله دارند. اکثر این آثار طی جست و جوی کاوشگران در سالهای 1908 تا 1914 به دست آمده است. معروفترین آثار این بخش شامل آثار سامرا، راکا، تل هالپ و کیشان میباشد. همچنین کلکسیونی از آثار هنری ساخته شده با شیشه در این گالری به چشم میخورد که مربوط به دوران اسلامی و قرن نهم میباشد.
-
گالری آثار فلزی:
در این بخش مجموعهای از ابزار و ظروف فلزی را مشاهده میکنید که مربوط به دوران سلجوقی میباشند. این ظروف ارزشمند شامل آفتابهها، هاونهای دارو سازی، شمعدانها و گلابپاشها است که هرکدام از فلزات مختلفی همچون برنج، نقره و ... میباشند. این دسته از ظروف در دوران اسلامی دارای اهمیت بالایی بوده است.
دسترسی و ساعات ورود به موزهی هنرهای ترکی و اسلامی
این موزه همه روزه به غیر از دوشنبهها از ساعت 9 صبح تا 5 بعد از ظهر در اختیار بازدیدکنندگان است و هزینهی ورود به آن چیزی حدود 3 یورو میباشد.
موزهی هنرهای ترکی و اسلامی، درست در مقابل مسجد آبی در خیابان سلطان احمد در منطقهی فاتیح استانبول قرار گرفته و دسترسی به آن از طریق مترو یا تراموا کار بسیار سادهای میباشد. اگر از مترو استفاده میکنید در ایستگاه سلطان احمد و اگر از تراموا استفاده میکنید در ایستگاه جانکورتاران از قطار پیاده شوید و با طی کردن مسیری کوتاه به این موزه برسید.
Address: Binbirdirek, Atmeydanı Cd. No:12, 34122 Fatih/İstanbul, Turkey
Phone: +90 212 518 18 05
اگر تور ترکیه را برگزیدهاید و قصد سفر به شهر دیدنی استانبول را دارید، بازدید از این موزهی بی نظیر را از دست ندهید. با بازدید از این موزه میتوانید با گوشهای از تاریخ اسلامی و هنرهای مرسوم در آن زمان آشنا شوید و تجربیات جالبی کسب کنید.