مسجد رستم پاشا استانبول Rustem pasa mosque Istanbul
همه چیز دربارهی مسجد رستم پاشا در استانبول
مسجد رستم پاشا یکی از مساجد با شکوهی است که در میان صدها مسجد دیگری که در این شهر قرا دارند همچون گوهری نایاب میدرخشد. این مسجد نیز باقی ماندهای از دوران حکومت عثمانیان بر این سرزمین بوده است و همانطور که از نامش پیداست به دستور رستم پاشا یکی از سران قدرتمند عثمانی ساخته شده است. در آمیختن رنگها و طرحهای کاشیکاریهای داخل و خارج این بنا، جلوهای خیره کننده به آن بخشیده که آن را در میان گردشگران محبوب کرده است. شاید دسترسی و یافتن این مسجد کمی سخت به نظر بیاید، اما تماشای شکوه و جلال آن ارزش کمی سختی مسیر را دارد.
گرچه این مسجد در مقایسه با دیگر بناهای شاخص استانبول همچون مسجد آبی و ایا صوفیه ابعاد کوچکتری دارد اما با وجود معماری و عناصر به کار رفته در آن، توانسته هم ردهی آن بناها باشد و گردشگران بسیاری را به تماشای خود جذب کند.
اگر شما هم قصد خرید تور استانبول را داشته و از علاقهمندان به بازدید از مساجد و بناهای تاریخی هستید، در ادامهی این مطلب با بیسان همراه شوید تا با برخی از ویژگیهای مسجد رستم پاشا، مسجد شکوهمند دورهی عثمانی آشنا شوید.
تاریخچهی مسجد رستم پاشا استانبول
این مسجد در سال 1561 به دستور رستم پاشا ساخته شد. رستم پاشا در ابتدا صدر اعظم دربار سطان سلیمان و یکی از افراد مورد اطمینان او بود. پس از چندی ازدواج رستم پاشا و دختر سلطان سلیمان، مهرماه سلطان نیز با موافقت خرم سلطان همسر پادشاه انجام گرفت. پس از مدتی مهر ماه سلطان و رستم پاشا در صدد حذف ولیعهد، شاهزاده مصطفی برآمدند و در نهایت با توطئه چینیهای مختلف توانستند او را کنار بزنند و به قدرت و ثروت حکومت دست پیدا کنند. در زمان قدرت او مساجد و بناهای مختلفی ساخته شد. این مسجد نیز بنابر گفتهای یادوارهای میباشد که پس از مرگ همسر رستم پاشا بنا گردیده است.
معماری و ساختار مسجد رستم پاشا
مسجد رستم پاشا توسط معمار معروف ترکی، سینان که طراح و سازندهی بسیاری از بناهای بهنام ترکیه میباشد، ساخته شده است. ساخت این بنا حدود سال به طول انجامید. محل قرار گیری این بنا به دستور رستم پاشا در محلهای شلوغ و پر رفت و آمد انتخاب شد.
سینان در قسمت زیرین این مسجد چندین مغازه ایجاد کرد که از طریق آنها مخارج مسجد را تامین کنند. از دیگر دلایل ساخت این مغازهها قرار گیری در منطقهی تجاری استانبول بود. طراحی داخل این بنا برگرفته از نقش گلهای زیبا همچون لاله، میخک، مینا، زنبق و رز بوده که با استفاده از 2300 کاشی رنگین جلوهای بی نظیر، گیرا و منحصر به فرد ایجاد کرده است. جالب است بدانید برای اینکه در این طرحها از کاشی قرمز رنگ استفاده کنند، کاشیها را از فرسخها دورتر تهیه میکردند. چرا که تا آن زمان نکنیک ساخت رنگ قرمز را ابداع نکرده بودند. کنار هم قرارگیری کاشیهایی از جنس سنگ زمرد، منگنز، کبالت و ساج ترکیبی بی نظیر به وجود آورده است. دیوارهای شبستان ورودی و سرستونهای داخلی این بنا نمونههای زیبایی از چینی کاری قرن 16 میباشند. محراب این مسجد نیز همانند سایر مساجد مسلمانان به سمت مکهی مکرمه طراحی شده است و با وجود کاشیکاریهایی که بر اساس یک الگوی خاص طراحی شده بسیار زیبا و چشمگیر میباشد. مصالح کلی به کار رفته در ساخت است مسجد سنگ مرمر و سنگ خارا بوده است.
دسترسی و موقعیت مکانی مسجد رستم پاشا
مسجد رستم پاشا در در قلب بافت قدیم استانبول در یکی از قدیمیترین محلههای مربوط به دورهی بیزانس و در نزدیکی دیگر اماکن دیدنی استانبول همچون بازار ادویه ( بازار مصریها) و مسجد جدید استانبول قرار گرفته است.
مسجد رستم پاشا در گذشته نمادی از محلهی امینونو بوده است.
برای دسترسی به این مسجد از طریق مترو میتوانید از مسیرهایی که در پایین ذکر میشود استفاده کنید:
خط سبز یا M2(ایستگاه هالیک)، خط سبز یا M2(ایستگاه ونزنسیلر)، خط سبز یا M2(ایستگاه شیشانه)
اگر تور ترکیه را برگزیدهاید و قصد سفر به شهر دیدنی استانبول را دارید. فراموش نکنید که زمانی را برای تماشای بناهای تاریخی خصوصا مساجد این شهر بگذارید. چرا که این مساجد شکوهمند هستند که استانبول را با سایر شهرهای نرکیه متمایز کرده است. بازدید از مسجد زیبای رستم پاشا نیز با آن معماری شگفت انگیز، کاشی کاریهای رنگارنگ و زیبایش یکی از همین مساجد است ارزش دارد زمانی را به تماشایش اختصاص دهید.