مسجد رستم پاشا استانبول

۵ آذر ۱۴۰۳، ساعت ۱۶:۴۶ 0 دقیقه

 

یکی از ویژگی های مهمی که استانبول را در میان تمام شهرهای توریستی منحصر به فرد می‌کند، مساجد و زیارتگاه‌هایی است، که در آن قرار گرفته‌اند. مساجدی که هر کدام به نوعی حال و هوای معنوی به شهر تزریق می‌کنند، در ضمن به لحاظ تاریخی و معماری هم خارق‌العاده هستند.

در این مطلب می‌خواهیم تا شما را با یکی از همین مساجد زیبا، به نام مسجد رستم پاشا آشنا کنیم. گوهری پنهان در دل شهر استانبول که عمر آن به ۱۶ قرن پیش باز‌می‌گردد.

ایزنیک شهری قدیمی در ترکیه است؛ که بهترین انواع کاشی و سرامیک در آن تولید میشوند. مسجد رستم پاشا یکی از مساجد استانبول است؛ که دارای زیباترین و ظریف ترین نمونه های کاشی کلاسیک ایزنیک میباشد. برخی افراد محلی در توصیف مسجد رستم پاشا آن را مسجد آبی مینیاتوری که اغلب خلوت و آرام است تعریف میکنند.

این مسجد فضای داخلی زیبایی خیره کننده ای دارد؛ که مدیون حضور کاشی‌های معروف ایزنیک با طراحی‌های گل و اشکال هندسی است. نقش گل‌های میخک، مینا، لاله، زنبق و رز بر دیوارهای مسجد رستم پاشا به قدری زیباست، که هر بیننده مجذوبش می‌شود.

مسجد رستم پاشا در منطقه‌ای شلوغ و قدیمی از استانبول قرار گرفته است.

تاریخ مسجد رستم پاشا

 

رستم پاشا برای به قدرت رسیدن در حکومت عثمانی تلاش های زیادی کرد. هم دست شدن با خرم سلطان ( همسر سلطان سلیمان ) برای برکناری شاهزاده مصطفی و ازدواج با مهریماه دختر خرم سلطان مهم ترین قدم هایی بود که او برای رسیدن به مقام وزیر اعظم پادشاه برداشت. رستم پاشا بعد از رسیدن به قدرت و ثروت دستور ساخت مسجدی با نام خودش را صادر کرد.

معمار سینان که ساخت مسجد سلیمانیه را برعهده داشته، مسوول طراحی و معمار مسجد رستم پاشا هم بوده است. هرچند رستم پاشا در سال ۱۵۶۱ میلادی قبل از تکمیل شدن مراحل ساخت مسجد درگذشت . مسجد رستم پاشا 2 سال بعد از مرگ او یعنی در سال ۱۵۶۳ میلادی تکمیل و راه اندازی شد.

معماری مسجد رستم پاشا

 

معماری مسجد معروف رستم پاشا از جمله متفاوت‌ترین معماری‌های دوران سلطنت پادشاهان عثمانی است. رستم پاشا از بهترین معمار آن زمان یعنی سینان خواست تا ساخت مسجد را آغاز کند. نمای بیرونی این مسجد ویژگی قابل توجهی ندارد و همه چیز به ساده‌ترین روش ممکن اجرا شده‌ است. با این حال داخل مسجد نظر شما را به کلی تغییر می‌دهد.

 

طراحی پلان مسجد رستم پاشا بسیار خاص و منحصر به فرد است. تمام دیوارها، ستون‌ها، محراب و حتی منبر مسجد با کاشی‌های معروف ایزنیک پوشانده شده‌است. کارشناسان معتقدند معماری این مسجد یکی از شاهکارهای زمان عثمانیان به شمار می‌رود.

 

بعد از کمی دقت به معماری مسجد رستم پاشا متوجه گل‌های زیبای روی برخی از کاشی‌ها می‌شوید. این گل‌ها توسط یکی از هنرمندان معروف آن زمان طراحی شده‌اند. این نوع طراحی در هیچ یک از معماری‌های قرن شانزدهم میلادی وجود ندارد و تنها در مسجد معروف رستم پاشا قابل رویت است. تمامی این موارد باعث شده معماری و فضای این مسجد یک شاهکار جهانی و یادآور قدرت و ثروت رستم پاشا در آن زمان باشد.

چگونه می توانیم به مسجد رستم پاشا در استانبول برویم؟

 

مسجد رستم پاشا در انتهای خیابان اوزون کارسی (لانگ مارکت) قرار دارد. این خیابان از قدیمی ترین خیابان های استانبول است؛ که از دوران بیزانس به یادگار مانده. در اوزون کارسی مغازه های زیادی وجود دارند؛ که توریست‌ها برای خرید به آنها سر می‌زنند.

به طور دقیق تر مسجد رستم پاشا در کنار بازار ادویه و مسجد جدید قرار گرفته است. بنابراین کافی است تا از میدان تاکسیم و با استفاده از ترموا به ایستگاه «امینونو» بروید. سپس در آنجا از کنار مسجد جدید به سمت ورودی بازار ادویه بروید. وقتی به کافی شاپ «ترکی مهمت افندی» (Mehmet Efendi  Kurukahveci ) رسیدید، به سمت راست بپیچید. در انتهای این مسیر در سمت راست ورودی کوچکی به مسجد میبیند؛ که برای رسیدن به آن باید از پله‌ها بالا بروید.

شرایط بازدید از مسجد رستم پاشا چگونه است؟

 

اگر می‌خواهید تا به دیدن مسجد رستم پاشا بروید می‌توانید هر روز از ساعت ۱۰ صبح تا ۶ بعد از ظهر باز برنامه ریزی کنید. فقط توجه کنید که مسجد در هنگام اقامه نماز برای احترام به نمازگزاران به روی بازدیدکنندگان بسته است.

برای بازدید از این بنای ارزشمند تاریخی نیازی به پرداخت هزینه و خرید بلیط ندارید. شهرداری شهر استانبول تصمیم گرفته است تا این مسجد را به صورت رایگان در اختیار بازدیدکنندگان قرار دهد؛ اما کمک های مالی از افراد خیر را با کمال میل می‌پذیرد.

 

 

مطالـــب پیشنهـــادی

تورهــای پیشنهــادی

نظـــرات کاربـــران

نظرات خود را در مورد این تور با ما به اشتراک بگذارید

دیدگاه ثبت شده است

رزرو رایگان