بیسان تور تور داخلی تور قشم

درباره قشم

وقتی به سمتِ جنوب بندرعباس در استان هرمزگان سفر می‌کنید، به یکی از معروف‌ترین جزایر ایرانی خواهید رسید. البته اگر بدانید موقعیت جغرافیایی جزیره‌ی قشم کجاست، احتمالاً با همسایه‌های این جزیره‌ نیز آشنا خواهید بود. از طرفی قشم با بندر لنگه همجوار است و از سوی دیگر به جزایر هنگام، لارک، تنب کوچک و بزرگ، ابوموسی و هرمز هم نزدیک است. مساحت قشم به بیش از ۱۴۹۰ کیلومتر مربع می‌رسد که با این حساب، یکی از بزرگترین جزایر خلیج فارس است. جمعیت جزیره قشم نیز از سقف ۱۴۸٬۰۰۰ نفر فراتر رفته است و در فصل تعطیلات، این جمعیت بیشتر هم می‌‌شود.

تاریخچه قشم

 قشم یکی از جزایر زیبا و دیدنی خلیج همیشه فارس ایران است. طبق یافته‌های باستان‌شناسان و کشف وسایل اولیه زندگی انسان، سابقه استمرار و سکونت در این جزیره به ۴۰۰ سال پیش بازمی‌گردد. در دوران حیات قشم تغییرات متعددی رخ داده است، به‌طوری‌که این جزیره ابتدا پس از حمله اعراب به ایران در زمان ساسانیان به دست سپاهیان اسلام افتاد.

پس ‌از آن با حمله مغول‌ها نیز به تصرف بیگانگان درآمد، سپس با تصرف اتابکان فارس مجدد بخشی از خاک ایران شد و ارزش و اهمیت خود را حفظ کرد. این جزیره دوران پرفرازونشیبی را گذرانده و در طول دوره‌های مختلف اشغال و مجدد به خاک ایران بازگردانده شد. در دوره هخامنشیان با اتصال دریای سرخ به مدیترانه در پی حفر کانال سوئز، جزیره قشم به یک مرکز کشتی‌سازی بزرگ تبدیل شد و اهمیت و اعتبار بیشتری را برای ایران به ارمغان آورد. اما اوج شکوفایی و رونق این جزیره به اوایل عصر اسلامی بازمی‌گردد که با به‌وجودآمدن شهرها و آبادی‌های بسیار در آن، قشم به یک مرکز فعال تجاری – دریانوردی تبدیل شد. هم‌اکنون نیز این جزیره در آغوش آب‌های نیلگون خلیج‌فارس آرام گرفته و به مقصد سفر بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی تبدیل شده است.

فرهنگ و آداب‌ و رسوم قشم

مردم جزیره قشم مردمی خونگرم، مهمان‌نواز و پایبند به آداب‌ورسوم هستند. اکثریت مردم این شهرستان مسلمان و پیرو دین اسلام‌اند به همین دلیل مراسمات و اعیاد اسلامی را به‌طور ویژه‌ای برگزار می‌کنند. علاوه بر مراسمات مذهبی که جزء آداب‌ورسوم ملی است و در سطح عمومی رواج دارد، برخی از آداب و رسومات این منطقه، محلی است و مختص قشم است.

ازجمله می‌توان به جشن نوروز صیاد اشاره کرد. این جشن هرساله در اواخر تیر که روز پایان صید است، برگزار می‌شود. مردم محلی در این روز به شکرانه پایان صید لباس‌های رنگی پوشیده و به جشن و پای‌کوبی می‌پردازند. شناکردن، انداختن لباس‌های کهنه در آب و خواندن دعای لوین ازجمله آداب این جشن است.

علاوه بر این، مراسم بادبان‌کشی نیز یکی دیگر از مراسمات مردمان این جزیره است که نمادی از رونق کشتیرانی و تجارت دریایی قشم به شمار می‌رود و قدمتی دیرینه دارد. در این مراسم ابتدا به ستایش و مدح پیامبر اکرم و ائمه اطهار پرداخته می‌شود سپس با رزیف خوانی و موسیقی سنتی ادامه یافته و در نهایت با برافراشتن بادبان کشتی‌ها مراسم به پایان می‌رسد. مردم این جزیره در سالیان گذشته قبل از سفر به کشورهای هند، آفریقا و غیره، مراسم بادبان کشی را اجرا می‌کردند.

آب‌ و هوای قشم

در ادامه‌ی معرفی قشم، نوبت به آشنایی با اقلیم این جزیره می‌رسد. با توجه به گرم و خشک بودن هوای جزیره‌ی قشم،‌ عجیب نیست دمای هوا در فصل گرما به ۴۶ درجه‌ی سانتی‌گراد هم برسد. از طرفی وجود دریا در اطراف این ناحیه، باعث افزایش میزان رطوبت هوا نیز خواهد شد. از آن طرف دمای هوا در زمستان چندان سرد نمی‌شود و نهایتاً به ۱۶ درجه‌ی سانتی‌گراد خواهد رسید. برای مسافران زمستانی این خبر خوبی است؛ چرا که در فصل زمستان هم هنوز فرصت استفاده از تفریحات آبی وجود دارد. اگر به این توضیحات دقت کرده باشید، احتمالاً تصوری از اقلیم قشم هم خواهید داشت. با این شاخصه‌های جوی، توقع بارندگی فراوان در قشم خواسته‌ی زیاده‌ای است. باید گفت به طور میانگین، قشم سالانه ۱۱ روز بارندگی را تجربه می‌کند.

درباره قشم بیشتر بدانید